15-12-11

Zonnepanelen kosten ons allemaal geld!

De gezinnen en bedrijven met zonnepanelen op hun dak incasseerden dit jaar al 362 miljoen euro aan subsidie. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2010. De factuur wordt betaald door de distributiemaatschappijen en doorgerekend aan alle elektriciteitsverbruikers.

Waarom moeten ook degene die niet (soms niet kunnen) kiezen voor zonnepanelen mee gaan betalen voor het plezier van een ander?Moeten ook de mensen die geen zonnepanelen kunnen zetten omdat ze bijvoorbeeld in een huurhuis wonen of het geld er niet voor hebben nu echt mee gaan betalen voor wie wel die mogelijkheid heeft? Waarom moeten mensen met zonnepanelen een subsidie krijgen. Wie echt iets voor het milieu wil doen zou dat belangeloos moeten doen.

Dat men ervoor zorgt dat het plaatsen van zonnepanelen goedkoper wordt daar kan ik nog inkomen maar daarna nog miljoenen uittrekken om per jaar subsidies uit te schrijven en daarvoor iedereen te laten opdraaien daar ben ik tegen. Waarom kan men de energiebedrijven niet verbieden om de factuur door te schuiven naar de particulieren?

Moest men nu eens zorgen dat op elk huis zonnepanelen staan dan zou iedereen zijn eigen energie opwekken en ermee voor zorgen dat er genoeg reserves zijn. Dan zou niemand zelfs nog moeten subsidies moeten krijgen en zou de factuur ook fameus zakken.

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, krijgt voor elke 1.000 kWh een groenestroomcertificaat. De waarde daarvan is afhankelijk van het moment waarop de installatie in gebruik is genomen. Zonnepanelen geïnstalleerd tot 2009 waren goed voor 450 euro, de installaties daarna in gebruik genomen leveren nog 270 euro op.

Tot eind november werden dit jaar overigens al 59.126 nieuwe installaties in gebruik genomen, een record. België telt nu 157.293 zonne-installaties. Zoveel mensen met zonnepanelen en geen enkele van hen die mij komt bedanken omdat ik er geen heb (wegens huurwoning en geen geld daarvoor) en toch voor zijn subsidie bijdraag. Ondankbaar vind ik dat!

Het is weer net hetzelfde als in de jaren negentig, toen liet men alle burgers mee betalen voor de vervuilende bedrijven en de milieuonvriendelijke verpakkingen. De vervuiler betaalt, was toen een veel gehoorde slogan. Maar de bedrijven liet men, buiten wat gemorrel in de rand, lekker hun gangen gaan.

De gewone man werd toen met allerlei milieutaksen rond de oren. Het was de tijd dat Agalev, nu Groen!, mee in de regering zat. Gelukkig hebben de regeringen daarna de pestwetten rond milieu die onder druk van de groenen werden ingesteld teruggedraaid.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen maatregelen om het milieu te verbeteren maar de kosten daarvoor moet men eerlijk verdelen en milieusnobisme moet uitgebannen worden.

Een paar punten die ik wens:

 1. Bedrijven die vervuilen moeten meer en beter worden aangepakt. Krijgen ze boetes dan mogen ze die niet doorrekenen aan hun klanten.
 2. Wie milieuvriendelijke producten maakt moet beloond worden.
 3. Het maken en plaatsen van zonnepanelen moet goedkoper worden gemaakt door belastingvoordelen, maar nadien mogen er geen subsidies meer worden gegeven.
 4. Producten die uit recycleerbaar of afbreekbaar materiaal bestaan moeten net als producten in milieuvriendelijke verpakkingen, goedkoper worden dan andere producten. Bedrijven die deze producten maken moet men een belastingvoordeel geven.
 5. In plaats van pestwetten moeten er sensibiliseringscampagnes komen om mensen aan te zetten milieubewuster te leven.
 6. Het geld dat uit boetes voor sluikstorten of vervuiling van bedrijven komt moet volledig gaan naar maatregelen om het milieu te verbeteren.
 7. Al van in het lager onderwijs moet men lessen krijgen over het milieu en hoe te recycleren.

Ik denk dat dit alles veel beter is dan zomaar subsidies geven en pestwetten op te leggen.

Ook over de kernenergie heb ik een uitgesprokken mening. De kerncentrales mogen enkel dicht als men 100% zeker weet dat men na de sluiting ervan op dezelfde manier van nu ons van elekticiteit kan voorzien. Kan men dit niet dan moet men er zelfs nieuwe bouwen, want die oude centrales gaan niet eeuwig mee.

Dus als men de kerncentrales wil sluiten zal men voor altenatieven moeten zorgen. Ook hier heb ik  een paar voorstellen:

 1. Alle overheden moeten ervoor zorgen dat in de mate van het mogelijke al hun gebouwen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Kwestie van het goede voorbeeld te geven.
 2. Steden en gemeenten moeten verplicht worden om gemakkelijker en sneller bouwvergunningen af te leveren voor windmolens en andere altenatieve vormen van energieopwekking.
 3. Bedrijven scholen, particulieren of overheden die zelf voor de volle honderd percent voor hun engergie zorgen moeten gedurende vijf jaar vrijgesteld worden van milieutaks.
 4. Gemeenten die zelf windmolens plaatsen moeten de winst die ze daar uit halen gebruiken voor nieuwe windmolens en indien er geen meer bij worden geplaatst moet dat geld gebruikt worden om de milieutaks van hun inwoners te verminderen.

Ik weet heus wel dat dit in het begin allemaal pakken geld zal kosten maar ben er zeker van dat als men eerst investeerd in het milieu er op den duur ook veel geld mee te verdienen valt. En als er meer mensen in de ecologische economie aan de slag kunnen wint men dat na verloop van tijd automatsch terug.

Natuurlijk kan ons land dit niet alleen doen allemaal maar moet Europa en ja zelfs de wereld mee. Maar de wereld begint bij jezelf, dus kunnen we er al beter zelf mee starten.

Deze column is ook te lezen op Medium4You.

22:40 Gepost door Ben Willems in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: columns, subsidies, zonnepanelen, groen!, agalev, milieu, milieutaks, kernenergie, kerncentrales, windmolens, alternatieve energie | |  Facebook | |  Print | |

Commentaren

Spijtig hoe deze hele subsidies voor zonnepanelen bij velen een zure nasmaak geeft. Wat moet aangepakt worden zijn niet subsidies, maar malafide bedrijven zoals Electrabel die denken alles te mogen. Kijk wat er nu gebeurt, ondanks de bevriezing van de energieprijzen verhogen zij deze nu toch. Zelfde principe bij zonnepanelen, wij (Electrabel) gaan hier niet voor opdraaien, dus maar doorfactureren.. Degoutant!

Gepost door: Frank | 09-04-12

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.