01-03-12

Dexia, de atoombom onder de welvaartstaat! Door JP Van Rossem


Niet 600 maar 800 Europese banken hielden het handje open waarin de Europese Centrale Bank dit keer 529.5 miljard euro rondstrooide. Dat is 40.3 miljard meer dan op 21 december 2011 toen de ECB al een eerste keer voor 489.2 miljard euro kredieten uitdeelde. Van de Belgische financiële instellingen stond het virtueel failliete Dexia Holding uiteraard op de eerste rij van de schooiers. In december verkreeg het al een eerste keer 20 miljard. Hoeveel het nu zal krijgen is momenteel nog niet geweten. Wat wel geweten is is dat Dexia, de kampioen van de graaicultuur, als een zwaard van Damocles boven de Belgische economie hangt.

Hoe de ECB het aandurft nog één cent te stoppen in de volkomen waardeloze Dexia Holding (met een … negatief vermogen!) is mij een volkomen raadsel. Vorig jaar maakte de holding voor 11.6 miljard verlies. België, Frankrijk en Luxemburg moesten Dexia in 2011 liefst 45 miljard staatswaarborgen geven bij het aangaan van nieuwe leningen. Nu wordt duidelijk dat hiervan niet 17 miljard maar 27 miljard door de Belgische staat werd verstrekt. Straks komt daar een nieuwe schijf van nog eens 45 miljard staatswaarborgen bij, waarbij België er minstens nog eens 25 miljard voor eigen rekening moet nemen.

Het aandeel van Dexia, dat ooit 15 euro waard was, nu minder dan 0.30 euro, reflecteert zeer duidelijk welke puinhoop Pierre Mariani en zijn medeplichtigen van Dexia hebben gemaakt. Dat de Belgische staat nu in al zijn voegen kreunt onder het gewicht van Dexia doet Mariani af met “We betalen nu voor de excessen van het verleden”. Die excessen dat zijn de 111 miljard rommelkredieten waarop Dexia zit, de waardeloze Griekse obligaties en een nog steeds niet bekende hoeveelheid Credit Default Swaps (het grootste vergif op de financiële markten; u raadde het al: een innovatie bedacht door Goldman Sachs).

Dexia kijkt straks dus aan tegen 2 x 45 miljard kredieten door de staat gewaarborgd, tegen een schuld van nog eens 20 miljard (plus driemaal 0.6 % interest) aan de ECB en tegen een nog onbekende nieuwe schuld (allicht 30 miljard) aan ECB (à 1 %).

Dan hebben we het dus over minstens 140 miljard euro, waar de Belgische staat voor 27 +25 + 20 + 30 = 102 miljard borg hoeft te staan. Alleen een volslagen gek zou zoiets kunnen bedenken. Geen nood hoor, in de Wetstraat hebben we een overschot aan dit soort gekken dat het allemaal laat gebeuren en maar doorgaat de problemen voor zich uit te schuiven.

Staat er dan echt niemand bij stil dat we hier een derde van ons bruto binnenlands product op het spel zetten om iets dat nog waardelozer dan waardeloos is (negatief vermogen van 2 miljard) van de ondergang te redden. Al sedert 2007 heb ik in al mijn toespraken gewaarschuwd voor Dexia dat al sinds dan virtueel failliet is. Maar het was prediken in de woestijn. Als je systematisch van het scherm wordt geweerd, als zelfs een belangrijk louter historisch werk van 700 bladzijden NERGENS de geringste boekbespreking waard blijkt (mijn uraniumboek), dan predik je in de woestijn. Hoe lang nog? Zolang dat we niet minstens een klein half miljoen kiezers achter ons krijgen.

Ondertussen hou ik wel mijn hart vast welk verhaal de beunhazen van de Wetstraat ons in 2015 op de mouw zullen spelden als België de meer dan 100 miljard schulden van Dexia zal moeten ophoesten. Ze weten nu al niet meer van welk hout pijlen te maken om de laatste 2.5 miljard begrotingstekort (bovenop de 11.3 miljard) dicht te rijden. Dexia dreigt ons land mee te sleuren in een putdiepe afgrond. Omdat niemand Dexia stopt hangt er dus een zwaard van Damocles van meer dan 100 miljard ons allen boven het hoofd. Bestaat er dan nergens een rechtsinstantie met normale mensen bij wie we tegen deze krapuuleuze gang van zaken klacht kunnen neerleggen?

Goed om weten is nog dat BNP Paribas (het vroegere Fortis) nu weer eens 10 miljard krediet opneemt (net als op 21 december), dat KBC deze keer nog eens 5 miljard krediet opneemt (tegen 3 miljard in december) en dat Argenta de club vervoegt met 1 miljard krediet. Als al dat geld nu zou dienen om meer kredieten te verlenen voor de gezinnen (woonkredieten en hypotheken) en voor de bedrijven (investeringskredieten) dan zou er op zijn minst nog een geruststelling zijn omdat dit de slabakkende investeringen zou opkrikken en enige hoop op economische groei zou toelaten.

Maar neen hoor, de consumptieve kredieten en de bedrijfskredieten blijven verder dalen (zie De Tijd van 28 februari, p. 14) en het lieve geld wordt gebruikt om de putten te vullen, omItaliaanse en Spaanse obligaties te kopen (met een winst van meer dan 4 % gedurende drie jaar) en als buffer nu de interbancaire markt geheel is ingestort (je moet al liberaal zijn om te blijven beweren dat er marktefficiëntie zou bestaan op de financiële markten – goed bezig, Alexander).

Nog goed om weten is dat Mario Draghi plannen heeft om over drie maanden nog eens klaarstaat met een nieuwe schijf goedkope leningen, weer voor 500 miljard, waaraan dat vreselijk gespuis van de Europese banken straks weer 150 miljard kan aan verdienen. En stop nu eens eindelijk met te klagen, te zagen, te morren en te trunten door te zeggen: “Maar wat kan ik daaraan als kleine burger veranderen?” Door godverdomme nooit nog te stemmen voor het stel domoren dat nu de Wetstraat bevuilt.

En ook nooit meer voor De Wever wiens economische politiek een copie conforme is van die van de liberalen. Eenieder van ons moet aan eenieder die het kent de boodschap uitdragen dat het alleen kan veranderen als we minstens een half miljoen kiezers achter ons krijgen. We hebben er momenteel met moeite 3000, er blijft dus een lange weg te gaan alvorens we massaal kunnen betogen. Maar in vredesnaam hou op met trunten en bal een vuist. Maak anderen bewust hetzelfde te doen.

O ja, en de Dexia bank is van naam veranderd. Het kleinere monster in de schaduw van de Dexia Holding geldverslindende draak heet voortaan Belfius. Bij Club Brugge moeten ze nu in allerijl voor nieuwe shirts zorgen. Of de nieuwe grasmat die in zeven haasten werd aangelegd met geld van Dexia of van de ECB zal worden betaald weet ik niet, want uiteindelijk zal het clubbestuur de factuur wel doorgeschoven krijgen.

Wie zich bij R.O.S.S.E.M. wil aansluiten kan terecht op: https://www.facebook.com/jeanpierre.vanrossem of https://www.facebook.com/benny.willems1 We hebben nu ook een fanpage https://www.facebook.com/Rossem2014

17:45 Gepost door Ben Willems in Gastcolumn | Permalink | Commentaren (0) | Tags: columns, jean pierre van rossem, dexia, ecb, economie, pierre mariani, fortis, bnp paribas, argenta, club brugge, mario draghi | |  Facebook | |  Print | |

Post een commentaar

NB: commentaren worden gemodereerd op deze weblog.